Dnešní moderní člověk si život bez téhle sladké pochoutky dokáže už jen těžko představit. Čokoláda má dlouhou historii. Její objevení sahá až do starověku. Přečtěte si, jak se proslavila a jak se její výroba vyvíjela v čase.
Historie čokolády ve světě
První zmínky o čokoládě sahají přibližně do roku 1 900 př. n. l. V té době se z ní připravovaly fermentované nápoje. Kakaové boby začali sušit a pražit až staří Aztékové a Mayové. Následně je vařili společně s kořením, kukuřičnou kaší i medem a podávali je ve formě nápoje. Pro svou cennost se používaly jako platidlo.
Evropané čokoládu poznali až mnohem později. V 16. století se s ní pravděpodobně setkal jako první španělský dobyvatel Hernán Cortés při hostině u císaře Moctezuma v Mexiku. A protože pochopil význam a hodnotu kakaových bobů, nelenil a přivezl upravený recept nápoje do své rodné země. Jeho obliba rychle rostla a netrvalo dlouho než se čokoláda rozšířila do dalších evropských zemí (Itálie, Nizozemí, Anglie, Německo).
O sto let později začaly po Evropě vznikat čokoládovny i některé vynálezy:
- 1780 - první stroj na výrobu čokolády v Barceloně,
- 1828 - hydraulický lis na výrobu kakaového másla v Nizozemí,
- 1847 - první vyrobená tuhá čokoláda v Anglii,
- 1879 - zdokonalení výrobního procesu tuhé čokolády ve Švýcarsku (R. Lindt),
- 1912 - vyrobení prvního čokoládového bonbónu (pralinka) v Belgii,
- 1913 - vynález plněné čokolády ve Švýcarsku.
Na konci 19. století se stalo Švýcarsko a Německo světovými velmocemi ve výrobě luxusní čokolády. Došlo k industrializaci a vytvoření efektivních postupů výroby i novým strategiím prodeje. K celosvětovému rozšíření této sladké pochoutky přispěla z velké části první i druhá světová válka.
Luxusní čokolády u nás skladem
Historie čokolády v České republice
Ačkoliv jsou první záznamy o výrobě čokolády v České republice známé z roku 1770, kdy ji údajně produkoval měšťan Filip Watzke v Celetné ulici v Praze, za první čokoládovnu na našem území se považuje firma Luna, kterou založil v hlavním městě pan František Černoch v roce 1839.
K masovému rozšíření čokolády došlo stejně jako v ostatních evropských zemích během první světové války a těsně po ní. V roce 1918 zde fungovalo více než 100 továren. Některé z nich už v té době vyvážely tabulkovou čokoládu do zahraničí.